16.03.2023
IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları, cihazlar arasında bilgi alışverişi yapabilmek için birbirleriyle iletişim kurmalıdır. Bu nedenle, IoT haberleşme protokolleri, IoT cihazları arasında güvenli, hızlı ve doğru veri iletimi sağlamak için son derece önemlidir.
IoT haberleşme protokolleri, cihazlar arasında veri transferi yaparken standart bir dil sağlar. Bu, farklı cihazların ve ağların birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca, IoT cihazlarının sürekli olarak değişen şartlara uyum sağlaması gerektiğinden, haberleşme protokollerinin ölçeklenebilir olması ve esnekliği sağlaması gereklidir.
İyi bir IoT haberleşme protokolü, cihazların pil ömrünü ve enerji tüketimini en aza indirerek daha uzun çalışma süresi sağlayabilir. Ayrıca, IoT cihazları arasında doğru, güvenli ve hızlı veri transferi, cihazların daha akıllı, daha verimli ve daha güvenli hale gelmesini sağlayabilir.IoT (nesnelerin interneti) cihazlarının birbiriyle haberleşmesi için kullanılan ortak haberleşme protokolleri şunlardır:
MQTT (Message Queuing Telemetry Transport):MQTT, IoT cihazları arasındaki veri alışverişi için kullanılan bir mesajlaşma protokolüdür. Bu protokol, düşük bant genişliği ve sınırlı kaynaklı ağlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, akıllı sensörler, giyilebilir cihazlar ve diğer IoT cihazları gibi kaynakları sınırlı olan cihazlar, veri alışverişi yapmak için MQTT protokolünü tercih ederler.
MQTT, IoT cihazlarının bulutla ve diğer cihazlarla kolayca mesajlaşmasına olanak tanır. MQTT, IoT cihazları arasında doğrudan bir bağlantı kurar ve böylece veri aktarımını hızlı, güvenli ve güvenilir hale getirir. Ayrıca, protokolün uygulanması oldukça basit olduğundan, cihazlar arasındaki veri alışverişi de kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu özellikleri nedeniyle, MQTT, IoT endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir protokoldür.
CoAP (Constrained Application Protocol): Sınırlı kaynaklara sahip IoT cihazlarının haberleşmesi için tasarlanmış bir protokoldür. HTTP benzeri bir yapıya sahiptir ve düşük bant genişliği, yüksek gecikme süresi ve düşük güç tüketimi gerektiren ağlarda kullanılabilir.
HTTP (Hypertext Transfer Protocol): İnternet üzerindeki web sayfalarının görüntülenmesinde kullanılan bir protokoldür. IoT cihazlarının birbirleriyle iletişim kurması için de kullanılabilir.
DDS (Data Distribution Service): IoT cihazları arasındaki gerçek zamanlı veri paylaşımı için kullanılan bir protokoldür. Genellikle büyük ve karmaşık sistemlerde kullanılır.
AMQP (Advanced Message Queuing Protocol): Mesaj kuyruklama sistemleri için tasarlanmış bir protokoldür. IoT cihazları arasındaki veri paylaşımı için de kullanılabilir ve genellikle güvenli ve güvenilir bir iletişim gerektiren uygulamalarda kullanılır.
Wi-Fi:Günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız Wi-Fi, en popüler IoT iletişim protokollerinden biridir.Ortalama veri aktarım hızı 150-200 Mbps arasında değişir.Wi-Fi bağlantısını destekleyen tüm cihazların, yakınlarında bulunan kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmelerini sağlar. Wi-Fi teknolojisi, kablosuz yerel ağ anlamına gelen WLAN olarak da bilinir.
Bluetooth: Kısa mesafeler arasındaki verilerin kablosuz ağ üzerinden hızlı bir şekilde aktarılması Bluetooth teknolojisi sayesinde gerçekleşir. Bu teknoloji ilk olarak 1994 yılında kullanılmıştır. İlk kez kullanıldığı günden beri de yaygın olarak dünya genelinde kullanılmaya devam edilmektedir. Bluetooth temelde radyo frekansları üzerinden iletişim kurulmasına imkân tanır. 24 Ghz hızında iletişim kurulurken, iki cihaz arasındaki mesafenin de 10 metre kadar olması iyi bir performans elde edebilmek için gereklidir. Bluetooth kullanılarak yapılan veri aktarım hızı cihazların kapasitesine göre 1 Mbps ile 721 Mbps arasında değişiklik gösterir.
Bluetooth teknolojisinin bu denli benimsenmesinin nedeni herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde veri aktarım olanağı sağlamasıdır.
Zigbee:Zigbee, düşük güç tüketimli, ucuz ve küresel olarak kabul gören bir kablosuz teknolojidir. Özellikle, IoT için veri ağları oluşturma ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiştir. Zigbee, 2,4 GHz, 900 MHz ve 868 MHz gibi lisanssız radyo bantlarında çalışabilen IEEE 802.15.4 fiziksel kart radyo spesifikasyonuna dayanır.
Zigbee'nin temel amacı, düşük güç tüketimli cihazların ağlar oluşturmasını sağlamaktır. Bu sayede, pille çalışan cihazlar yıllarca pil ömrüne sahip olabilirler. Ayrıca, Zigbee'nin ağ topolojileri de oldukça esnektir ve farklı tipteki cihazların veri paylaşımı yapmasına olanak tanır.
2003 yılında IEEE tarafından onaylanan 802.15.4 kablosuz spesifikasyonu üzerine kurulan Zigbee, günümüzde hala IoT endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.